Klik hier voor meer informatie over Plex Informatie voor Plex abonnees

Actualiteiten
7 feb DSL Internetstoring 213.129.199.X (opgelost)
Vanaf donderdagmiddag ca 16.30u was er een DSL storing die een bepaalde groep Plex abonnees trof. Deze groep heeft een IP adres 213.129.199.X. De oorzaak lag bij de beheerder van de wijkcentrale en werd rond 22.20u opgelost.
nov 17 Stroomstoring Amsterdam
Tussen ca. 05.00 en 14.00u was er een stroomstoring op het NIKHEF datacenter in Amsterdam. De Plex hoofdrouter viel daardoor uit en daarmee de verbinding met Internet. Het gevolg was dat Internetten, emailen etc. niet mogelijk waren tijdens de storing.
okt 17 Storing tussen Venlo en Amsterdam II (opgelost)
Gisteren tegen 17.30u onstond een storing op de verbinding tussen Amsterdam en Venlo, die vanochtend ca 10.45u opgelost werd. In de loop van de dag wordt een RFO (Reason For Outage) verwacht van de leverancier.
mei 17 Storing tussen Venlo en Amsterdam I (opgelost)
Vanochtend waren er werkzaamheden aan de verbinding tussen Amsterdam en Venlo. De verwachting van de leverancier was geen of een hele korte onderbreking, maar kennelijk waren er complicaties -- tussen 06.15 en 08.20u was de verbinding weg.
mrt 16 Langzaam Internet (opgelost)
Vrijdagochtend rond 09.00u onstonden tranmissiefouten op de verbinding tussen Venlo en Amsterdam, waardoor oa. webpagina's zeer langzaam laadden, en E-mails met grotere attachments vertraging opliepen of retour afzender gingen.
Zaterdagochtend 11.00u was de lijn weer geheel foutvrij.
De netwerkleverancier voert komende week een diepgaande analyse en de monitoring bij Plex is aangescherpt.
dec 14 Venlo-Blerick 5e keer getroffen
Om 14.09 viel communicatie met de wijkcentrale in Venlo-Blerick weg, waardoor abonnees zonder breedbandverbinding kwamen. De Plex glasvezelverbinding werd —opnieuw rond dezelfde plaats als in 2012, 2009 en 2x in 2008— doorboord door een bedrijf tijdens een ondergrondse gestuurde boring. Het bedrijf verzuimde vooraf de ligging van kabels te verifiëren.
Om 04.17u was de verbinding terug.

aug 12 Nieuw: DNSSEC voor NL-domeinen
Met DNSSEC wordt DNS informatie met digitale handtekeningen gewaarborgd. Sinds kort is DNSSEC mogelijk voor .NL (zie SIDN) en is bij Plex ingevoerd voor alle NL domeinen, ook plex.nl. Met DNSSEC zijn uw relaties zeker van uw digitale identiteit (web site, e-mail, etc.) en loopt u voor op ontwikkelingen op dit gebied. Klik hier voor meer informatie.

aug 12 Nieuw: DNSSEC voor abonnees
De digitale handtekeningen in domeininformatie beschermen pas als ze daadwerkelijk gecontroleerd worden. De Plex DNS servers (die u altijd al gebruikte, ook al was u daarvan misschien niet bewust) doen sinds enige tijd automatisch DNSSEC validatie. Klik hier om uw verbinding te testen en hier voor meer informatie.
mrt 12 Venlo-Blerick 4e keer getroffen door graafschade
Op vrijwel dezelfde plaats als 3 jaar geleden is door graafwerkzaamheden de glasvezelverbinding van Plex om 13.45u geraakt, met als resultaat dat abonnees in Blerick zonder breedbandinternet komen. Deze keer was het een andere aannemer. De schade was om 03.17u gerepareerd.
jun 11 Nieuw: extra zekerheid en bescherming voor NL domeinen
SIDN introduceert per 1 juli een nieuwe service waarbij de NL domeinnaamhouder gebeld wordt en expliciet schriftelijk toestemming moet geven voordat een mutatie op het domein plaats mag vinden. Dit kan van belang zijn voor domeinnamen die een grote waarde vertegenwoordigen. Deze service is tegen een toeslag per domein leverbaar. Indien u interesse heeft, stuur een E-mail naar domains@plex.nl.
nov 10 Pinnen over Internet voortaan gratis
Currence, de partij die pinbetalingen verwerkt, heeft PIN-verkeer vrijgegeven voor alle Internetverbindingen. Voorheen was pinnen alleen mogelijk via een gecertificeerde verbinding. Plex abonnees hoeven vanaf nu zich niet vooraf aan te melden om te kunnen pinnen en de toeslag op het abonnement vervalt. Verdere informatie staat op www.hetnieuwepinnen.nl.
Update: Veel betaalterminals ingesteld op een gecertificeerde verbinding moeten omgezet worden alvorens ze correct werken op een willekeurige Internetverbinding. Dit wordt ism. de PIN-leverancier uitgevoerd.
jul 10 Nieuw antiSPAM profiel voor domeinnaamhouders
Voortaan bestaan er drie antiSPAM-keuzes voor houders van een domein waarbij de mail afgehandeld wordt op Plex servers:
wit (zoveel mogelijk tegenhouden),
grijs (tussenvorm) en
zwart (geheel niet).
Het is ontstaan uit de wens van bedrijven die weliswaar SPAMbestrijding willen, maar met een minimaal risico van weigeren van legitieme mail. Voor meer info en/of overschakelen naar een ander profiel, stuur een verzoek naar helpdesk@plex.nl
jan 10 Autorisatiecode voor NL domeinverhuizingen op komst
De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland is bezig met een nieuwe versie van het registratiesysteem dat zij gebruiken om met providers te communiceren. In de nieuwe opzet zullen houders van .NL domeinen bij domeinverhuizing een AuthCode verstrekt moeten krijgen van de oude provider. Dit systeem is bekend van .COM/.NET/.ORG etc domeinen. De ervaringen met AuthCodes zijn dat het domeinverhuizingsproces daarmee ingewikkelder wordt en dikwijls met problemen en vragen gepaard gaat. Dit zorgt voor extra werkzaamheden bij de oude provider. Plex brengt sinds enige jaren bij domeinen waarvoor een AuthCode en/of Unlock vereist is deactivatiekosten in rekening. Deze kosten zullen na verandering van het SIDN stelsel ook voor .NL domeinverhuizingen gelden.
feb 09 3e Graafschade Gemeente Venlo hersteld
Op de bouwput van het nieuwe stadskantoor is op 5 februari opnieuw de glasvezelkabel van Plex geraakt. Ditmaal werd de kabel alleen geschampt zodat geen merkbare storing ontstond. De schade is inmiddels hersteld.
dec 08 2e Graafschade Gemeente Venlo hersteld
Onvoorstelbaar, maar waar: bij graafwerkzaamheden voor het nieuwe stadskantoor is de Plex glasvezelkabel vanochtend rond 10.20u op precies dezelfde locatie als in augustus opnieuw stukgetrokken.
Omstreeks 21.20u werd het herstel van de schade voltooid.
aug 08 ADSL Blerick hersteld
Gisterochtend 18 augustus rond 07.30u ontstond een storing op de wijkcentrale in Venlo-Blerick. De oorzaak daarvan was dat bij graafwerkzaamheden door derden (voorbereiding voor het nieuwe stadskantoor vlakbij het Nedinsco-gebouw in Venlo) de Plex glasvezelverbinding naar Blerick op meerdere plaatsen stukgetrokken was. De reparatiewerkzaamheden waren om 19.00u voltooid.
jun 07 Listige Telefonische Domein-colportage
Recent ontvangt Plex berichten van domeinnaamhouders over misleidende telefoontjes. Een bedrijf belt hun met de waarschuwing dat ze een opdracht van een derde ontvangen zouden hebben om dezelfde domeinnaam te registreren maar dan met een andere extensie zoals bijv .EU. Het bedrijf biedt aan om de registratie niet door te laten gaan en het nieuwe domein alsnog op naam van de bestaande houder te zetten. Maar dan wel tegen een ongewoon hoog tarief... Klik hier en hier voor meer info, waaruit blijkt dat deze praktijken al langer gaande zijn. Om echt een domeinnaam te registreren kunt u overigens een E-mail sturen naar domains@plex.nl.
dec 06 Werkzaamheden Tegelen-Belfeld voltooid
Vanochtend vroeg is een deel van het Plex glasvezelnetwerk verlegd, als gevolg van de aanleg van een nieuwe snelweg door Rijkswaterstaat. ADSL verbindingen in Tegelen en Belfeld waren tussen ca. 02.00 en 05.00u verstoken van Internet. De werkzaamheden zijn volgens plan afgerond en alle diensten werken weer volledig.
jun 06 Migratieplan Plex klanten via KPN-ADSL
Door een geschil tussen KPN en Fiberworld dreigt KPN met het beeindigen van het contract en duizenden aansluitingen. Een klein deel van de Plex ADSL klanten maakt contact met het Internet via KPN-ADSL. Van deze klanten gaat Plex waar mogelijk deze migreren naar ADSL via een BBNed wijkcentrale. Voor klanten wonende in een gebied waar dit onmogelijk is heeft Plex toestemming aan Fiberworld gegeven om deze klanten te bedienen via een alternatieve toegang tot ADSL, met behoud van IP adres en Plex contract.

Update 26 juni:
Fiberworld mededelingen: kort geding kan op z'n vroegst woensdag en is daarmee overbodig; wel is een bodemprocedure gestart. OPTA zou graag KPN willen terugfluiten maar zegt dat deze zaak buiten haar bevoegdheid valt.

Update 27 juni:
KPN heeft vanochtend rond 10.00u de verbindingen verbroken. Hierdoor hebben KPN-ADSL gebruikers bij Plex enige dagen geen ADSL maar zijn alle andere diensten nog beschikbaar. Plex zal gezien de omstandigheden voor deze groep gebruikers de komende maand geen ADSL abonnement in rekening brengen.

Update 28 juni:
Plex KPN-ADSL gebruikers die proberen te Internetten komen terecht op "eenvoudigoverstappen.nl", een domein dat op 27 april 2006 geregistreerd is. Het lijkt dus dat KPN zelf ruim tijd heeft genomen om deze actie voor te bereiden.

Update 29 juni:
De migratie naar BBned vindt vandaag plaats, daarmee is er herstel voor ca 15% van de getroffen Plex KPN-ADSL gebruikers.

Update 18 juli:
Ca. 90% heeft inmiddels een migratiedatum. Voor het netwerk nieuwe-stijl van Fiberworld moet de ADSL PVC aangepast worden van VPI/VCI = 8/48 naar VPI/VCI = 0/35. Alle klanten voor wie dit geldt hebben een brief ontvangen op hun thuisadres.

Update 20 juli:
De eerste lichting van de migratie vindt vandaag plaats: 's ochtends verdwijnen de aanmeldpagina's maar er zijn ook geen meldingen van succesvolle verbindingen. Wel worden 'Authentication Failures' gesignaleerd.

Update 21 juli:
Fiberworld constateert dat de lijnen gemigreerd zijn maar er inderdaad een onverwacht authenticatieprobleem is.

Update 22 juli:
Vandaag de eerste berichten van klanten dat ze weer normaal kunnen Internetten.

Update 26 juli:
Gemigreerde abonnees schrikken van een brief van KPN die lijkt te zeggen dat ze weer afgesloten zullen worden. In werkelijkheid betekent het dat omdat ze uit het KPN-ADSL netwerk gemigreeerd zijn het directe contract met KPN beeindigd is en dat KPN tzt. geen ADSL meer in rekening brengt via de telefoonnota.

Update 27 juli:
KPN twijfelt aan de rechtmatigheid van het handelen van Fiberworld en eist nu voor de nog uit te voeren migraties een door de eindgebruiker ondertekende wilsbeschikking. (Abonnees voor wie dit van toepassing is hebben hier bericht over ontvangen.)

nov 05 ADSL EHBO
Een terugkerende vraag bij de helpdesk gaat over het vastlopen van de ADSL verbinding. Vrijwel altijd is dit te verhelpen door het modem uit- en aan te zetten. Het is een normaal verschijnsel bij lang ononderbroken gebruik van een ADSL modem.
sep 05 Opnieuw overlast door Microsoft mail server software
Vanmiddag had Plex last van drie mail-lawines, veroorzaakt door een bug in een bepaalde versie van Microsoft Exchange. Het komt voor doordat deze server mail opnieuw verstuurt in naam van de oorspronkelijke afzender als het geen raad ermee weet. In geval van lange CC: lijsten gaat dan de mail van een zo'n server naar een ander en gaat de mail 'rondzingen'.

Dit verschijnsel komt de laatste tijd vaker voor, en zorgt dat de harde schijf op de Plex mail server zeer snel vol loopt waardoor anderen geen post kunnen ontvangen/ophalen.

jan 05 Plex Wirespeed 10x sneller
Volgens metingen door iPing is Plex Wirespeed Sprint in de prijsklasse tot € 20,- ruim 10x sneller dan het snelste breedband abonnement. Meer info...
sep 04 Oude DNS adressen verdwijnen
Vanaf 2000 zijn de Plex DNS server instellingen:

   213.129.213.129
   213.129.213.128

Alle andere adressen die voor 2000 in gebruik waren worden binnenkort buiten werking gesteld, o.a. beginnend met 194...

Onderstaande opmerkingen gelden dus alleen voor mensen die voor medio 2000 Plex abonnee geworden zijn:

 • Als u met een Windows computer werkt die direct met een modem inbelt moet u geen DNS adressen instellen; de Plex servers delen deze tijdens het inbellen nl. automatisch uit.
 • Als u met een Mac, via een netwerk of ADSL werkt heeft u of uw systeembeheerder de DNS adressen ooit ingeprogrammeerd. Het is raadzaam om nu te (laten) controleren dat de adressen hierboven wel ingesteld zijn.

  Let op dat zonder juiste DNS instellingen u continu foutmeldingen zult krijgen over onbekende sites en servers.

 • sep 04 Gratis bellen naar vaste nummers?
  Diverse CPS aanbieders voeren actie met gratis gesprekken naar een vast lokaal nummer, veelal tijdens daluren. Interessant daarbij is dat Plex een van de weinige providers is met een 'normaal' vast inbelnummer en geen 06760-nummer, waardoor u wèl van deze kortingen kunt profiteren. Een aanbieder, Bel 1601, heeft het Plex inbelnummer echter kennelijk geblokkeerd (om CPS uit te schakelen kunt u 1655 voor uw inbelnummer programmeren).
  sep 04 Verbeterde verbinding met Internet
  Verkeer met het rest van het Internet dat Plex niet rechtstreeks op de Amsterdam Internet Exchange uit kan wisselen gaat nu behalve via Verizon ook via Level3. Het Plex netwerk zoekt steeds de beste route naar de bestemming, zodat u gemiddeld iets snellere verbindingen krijgt. Daarnaast is Plex met de extra link minder kwetsbaar voor storingen verderop op het Internet. Er is specifiek voor Level3 gekozen vanwege de uitstekende transatlantische en Europese verbindingen.
  jan 04 Meestgehoorde probleem: vastgelopen virusscanner
  Een veelgehoorde helpdesk-vraag betreft de mail server die op een gegeven moment niet meer "reageert" tijdens het ophalen of versturen van post. Dit wordt echter niet door de server verzoorzaakt maar vaak door de virusscanner die, genesteld tussen mail server en -programma, zich stuk bijt op een binnenkomend bericht.
  Mogelijke oplossingen:
 • Verwijder het bericht m.b.v. Plexmail.
 • Werk de virusscanner bij met updates van de fabrikant.
 • Deinstalleer- en installeer de virusscanner opnieuw.

  Klik hier voor antwoorden op vele andere vragen over E-mail.
 • jan 04 Nieuwe ronde spookfacturen
  De Stichting Internetdomeinregistratie Nederland meldt dat er een bedrijf met de naam Internet Domein Registratie en/of ID Registratie misleidende facturen stuurt aan houders van NL domeinen.
  Let op dat als u een domein via Plex registreert u hier nooit derden voor moet betalen.
  okt 03 DSL in heel Groot-Venlo
  Met de oplevering van de eerste aansluiting in Belfeld is nu heel Groot-Venlo voorzien van Plex' eigen ADSL. Klik hier om u aan te melden. De uitrol van Plex ADSL (via de netwerken van derden) op vele andere locaties zal spoedig volgen.
  okt 03 SPAM filtering verder uitgebreid
  Omdat steeds meer SPAM (al dan niet opzettelijk) rechtstreeks van thuiscomputers komt zijn de Plex mail servers voortaan aangesloten op de "SORBS" lijst. Zie http://www.sorbs.org voor de technische details over wat gefilterd wordt en waarom.
  Toelichting: De indruk is dat de trend gaat richting spammers die mail programmatuur installeren op gehackte computers buiten medeweten van de gebruiker om, en zo op grote schaal SPAM verspreiden. Het weigeren van verdachte mail door Plex servers gaat altijd gepaard met een verwijzing naar uitleg zodat legitieme verzenders zich kunnen afmelden van de Dynablock lijst.
  apr 03 Fortis-probleem opgelost
  Als u online-banking met Fortis doet, neem in de lijst van proxy-uitzonderingen van uw browser het volgende op:
  www.onlinebanking.fortisbank.nl;www.onliba.fortisbank.nl
  Klik hier om te weten waar de proxy-instellingen voor uw browser zich bevinden.
  feb 02 Plex mail servers volgen blacklist-systeem
  Vanaf gisteravond accepteren de Plex mail servers geen post meer vanaf servers die op de 'real-time open relay blacklist' staan. Deze 'zwarte lijst' wordt steeds automatisch bijgewerkt en bevat mail servers die veelal worden misbruikt door spammers. Met dit systeem kan Plex een aanzienlijke hoeveelheid spam (= ongewenste reclame per E-mail) weren. Zie voor meer informatie.
  sep 00 postbode.plex.nl wordt www.plexmail.nl
  De experimentele webmail faciliteit is voortaan bereikbaar op het adres http://www.plexmail.nl.
  jun 00 Mail-afzenderadressen moeten juist zijn
  In navolging van andere Internetproviders controleren de Plex mail-servers nu of het domeingedeelte van binnenkomende post bestaat. Als dit niet juist is, wordt de post geweigerd met de melding 553 5.1.8 jjanssen@plex.nnl... Domain of sender address jjanssen@plex.nnl does not exist.
  nov 99 Uw privacy en persoonsgegevens
  Er is discussie over hoe Internetaanbieders met persoonlijke gegevens omgaan. Het is nl. technisch mogelijk om een redelijk nauwkeurig profiel van een persoon op te bouwen: met wie wordt gemaild, hoe vaak en hoe lang welke web sites bekeken worden enz. Daarnaast beschikt de ISP over uw adres, telefoonnummer, E-mail adres en andere basisgegevens.
  Er wordt beweerd dat sommige ISPs dergelijke gegevens verzamelen en doorverkopen voor marketingdoeleinden. Plex doet dit niet.
  Alleen gegevens die nodig zijn voor wettelijke aansprakelijkheid worden bij Plex vastgelegd. Voorbeeld: Als een abonnee een hacker blijkt te zijn, moeten wij over voldoende gegevens beschikken om te kunnen aanwijzen welke abonnee dit is.
  Wij geven nooit gegevens door aan derden, met uitzondering van twee situaties. De eerste is bij een wettelijk bevel van bijv. Justitie daartoe, de tweede is voor het vorderen van een chronische betalingsachterstand door een incassobureau. In beide gevallen wordt niet meer informatie dan strikt noodzakelijk doorgegeven, en wordt de abonnee (tenzij dit niet is toegestaan) daarvan op de hoogte gesteld.
  mrt 99 Snelheidstesten voltooid
  In de laatste ronde problemen met World Online Klik hier voor meer informatie. De testen zijn nu afgerond. Eindconclusie: de metingen van onze abonnees wijken allemaal significant af van die van de Consumentenbond.

  dec 98 V.90 op alle inbelpunten
  Naar aanleiding van positieve reacties na de eerste invoering van V.90 zijn nu alle inbelpunten voorzien van het V.90 modem protocol. Hoewel K56flex nog aangeboden wordt, is een V.90 upgrade aan te raden voor gebruikers van K56flex of x2. Klik hier voor aanvullende informatie.

  Vaste rubrieken

  Hoe werkt...?
  Handleidingen voor alle door Plex geleverde Internet software.

  Hoe hoort het?
  De alom bekende netiquette die aangeeft wat wel en niet door de beugel kan op het Internet. Er is ook een bewerkte Nederlandse versie van Arlene Rinaldi.

  Een eigen WWW page
  Hoe u een home page maakt, waar en hoe u deze plaatst, en hoe anderen uw home page kunnen bereiken.

  User Pages
  Een overzicht van home pages van Plex surfers.

  Internet Software
  Software voor Macintosh en Windows.

  Ik heb een probleem met...
  Ervaringen afkomstig van onze helpdesk. Stuur uw suggesties en opmerkingen naar ears@plex.nl.

  Lievelingslinks
  OK. Eindelijk ben ik op Internet. En nu?
  Volg onze links naar populaire, interessante en nuttige startpunten.
  En... mocht u een site tegenkomen die een echte aanrader is, stuur ons een E-mail, dan komt deze erbij!


  Mist u een belangrijk onderwerp? Klopt een link niet meer? Laat het ons weten!

  Last Modified:
  Mon Dec 4 2017
  webmaster@plex.nl